Cornucopia U jednoho stolu
Roh hojnosti, nebo-li starověká Cornucopia přichází každý rok se sklizní a my vás zveme, abyste ji přišli oslavit s námi na Mužský.
Dvoudenní akce bude opravdu hojná. Dozrává nám naše vlastní víno (ano, i v roce kde všude zmrzlo) a společně budeme vyrábět burčák. Tak totiž asi nějak vypadalo to úplně původní víno starověkých Řeků a Římanů. A zatímco budeme lisovat hrozny, Adélka, someliérka z Fajnšmekru nám řekne něco o historii vína a jak jsme se dostali tam, kde jsme teď a proč se vlastně část vinařů vrací k naturálním kořenům. Nebojte, ochutnáte a možná si i odvezete první burčák z Českého ráje!
Večerní hostina U jednoho stolu se ponese ve znamení vděčnosti a hojnosti.
Můžete se těšit na menu sestavené z dýně, sýrů, švestek, uzenin a nakládaných plodů a zeleniny. Hostina bude šestichodová a párovaná s naturálními víny. Ochutnávkou toho nejlepšího z českých, moravských a evropských vinic vás opět provedou lidé z Fajnšmekru.
Večer zapálíme oheň a budeme pozorovat hvězdy. Během odpoledne i večera bude hrát živá hudba.
V neděli nastává podzimní rovnodennost.
Po dlouhá tisíciletí to byl významný den našich předků, některé z kultur na rovnodennosti dokonce zakládaly své kalendáře. I my budeme měřit čas a společně vyrobíme sluneční hodiny. Na rovnodennost budou vypadat jinak, než je znáte. Stín gnómonu (to je ta tyčka uprostřed) totiž nebude cestovat kolem dokola ale v jedné přímé lince z východu na západ. Naučíte se tak, jak si vyrobit vlastní sluneční hodiny a ukážeme vám, jak je přizpůsobit lokalitě i dnu, kdy je vytváříte. Je totiž třeba vzít v úvahu zeměpisnou šířku i sklon země v daném místě. A až bude za rok zase sluneční stín putovat v přímé lince, budeme vědět, že máme za sebou další kolo života a máme jej oslavit a být vděční! Sluneční hodiny umístíme na vrchol Mužský, abyste se na ně mohli kdykoliv přijít podívat.
Jaké bude menu?
Bazalkové pesto a kváskový chléb aneb vzpomínka na léto
Kuřecí vývar, hrášek & máta
Nakládané jedlé choroše, kvašené okurky
Hovězí ledvinka, pečená brambora & fenyklový salát s kapary a koprem
Vcelku pečená dýně plněná smetanou, sýrem, topinkou a slaninou
Pečená švestka, rum & tmavá čokoláda
K menu podáváme párovaná naturální vína, která vám představí Adéla z vršovického Fajnšmekru, k dezertu pak výběrovou kávu ze šumperské pražírny Pikola.
Cena vstupenky:
1 900 Kč / osoba
Kapacita:
Akce se bude konat v komorním prostředí pro max. 12 osob.
Cena zahrnuje:
Program, hostinu (6 ti chodové menu) a vinné párování, přespání ve stodole a snídani druhý den. Pokud budete mít zájem přespat u nás v domě, k dispozici máme 2 sdílené ložnice pro 4 a 5 lidí za cenu 500 Kč na osobu.
Po hostině bude otevřený bar, na kterém najdete vína z Vršovického Fajnšmekru, craftové pivo i destiláty.
Přijeďte si užít podzimní rovnodennost na Mužský!
Máte otázky? Neváhejte se nás zeptat na tel. +420 605 282 701 nebo emailu: info@jedenstul.cz
Těšíme se na vás.
Veronika & Adam a
naši skvělý kamarádi Adéla & Jakub
Additional Details
Kapacita - 12
Cena - 1 900 Kč