Jak vaříme a jíme?
Kuchyň má v domě na starosti převážně Adam, sám říká, že vyznává ve stravování tři základní principy.
Kvalitní surovina ve své jednoduché kráse. Čerstvá zelenina, ovoce, maso nebo například ryby nepotřebují elaborované recepty s použitím mnoha ingrediencí. Řídíme se přírodními cykly a naším okolím, aby nám doporučilo to nejvhodnější k jídlu. Velkou část zeleniny si chceme pěstovat sami a jezdíme proto i na kurzy permakulturního zemědělství. Při nákupech maximálně respektujeme sezónní zboží. Na svazích okolo vrchu Mužský jsou višňové, jablečné a třešňové sady, které nás zásobují ovocem. Hovězí maso nám dodávají z biofarmy v nedalekých Arnošticích. Vejce z volného chovu, které u nás můžete posnídat, odebíráme od paní z Všeně. Využíváme blízké sádky a rybárnu ve Střehomi, kam chodíme pro čerstvé ryby každý pátek. Sbíráme houby a divoké ovoce a drtivá část potravin je u nás v bio kvalitě. Náš soused vaří pivo typu IPA a APA v létajícím pivovaru Mužský a naturální vína odebíráme z vršovického Fajnšmekru.
Čas dělá zázraky. Co se stane, když dáte vše do jednoho hrnce a necháte ho pomalu dusit nebo vyvářet osm, deset, dvanáct hodin? Low & slow cooking, nebo-li pomalé vaření na nízkých teplotách dělá zázraky. Věříme léčivé síle a zdravotním benefitům vývarů a vždy u je u nás podáváme, někdy i k snídani. Vývary a pomalé zpracování nám dávají i možnost zpracovat s vděčností a respektem celé zvíře včetně jeho kostí a vnitřností. Pomalé vaření ale u nás najdete spíše v zimních měsících.
Zelenina v hlavní roli. O rostlinných surovinách je zvykem v českých zeměpisných šířkách uvažovat jen jako o přílohách. Co se ale stane, když dáme zeleninu do hlavní role? Můžete tak u nás ochutnat grilovanou kapustu, korálovce či hlívu, které zdaleka předčí steak. K zelenině se chováme se stejným respektem.
Jak se u nás bydlí?
Dům na Mužském najdete na konci vsi když projdete dolů návsí. Mužský je chráněná památková zóna a proto můžete na návsi narazit na starou zvoničku a původní roubené chalupy z 18. století choulící se pod staletými kaštany.
Vesnice je datována do 14. století odedávna bylo okolí obydleno. Na nedalekém vrch Klamorna najdete kromě skalního hradu i slovanské hradiště z 10. století. Skalní hrady obydlené již za středověku najdete v okolí pár kilometrů – Valečov, Hynšta, Hrada nebo Drábské světničky.
Dílna U jednoho stolu
Dílna U jednoho stolu navazuje na 3 roky provozu dílny na pražské Smíchovské náplavce, kde jsme uspořádali přes 200 různých kreativních a tvůrčích kurzů. Naši dílnu jsme se rozhodli přesunout spolu s námi za Prahu do krásného místa v Českém ráji a měli jsme obrovské štěstí, že součástí našeho domku byla obrovská stodola, která nyní nabízí prostor pro tvoření, cvičení, setkávání.
Chcete u nás uspořádat akci?
U jednoho stolu si můžete užít i soukromě, na vaší oslavě nebo firemní akci.